Dari Jerantut, Pahang ke Chow Kit, KL!

April 15, 2013


  

Senduk bukan sebarang senduk,
Senduk datang dari Tanah Jawa;
Sibuk bukan sebarang sibuk,
Sibuk berbakti untuk negara.

Cewah! Ok ini kali, mahu story pasal 2 program yang baru aku join, dua-dua anjuran kelab dalam fakulti. Oh, dua-dua kelab aku join. Walla! Gila kuasa amat. Hoi, mana ada! Dua-dua kasi pengalaman yang berbeza. So, grab the chances lah!


Actually, program ni aku join last minute. Kitorang bertolak hari Jumaat petang dan sampai sana dalam pukul 9 malam. Agak jauh jugaklah perjalanan. Tak sure sama ada jalan tu memang jauh ataupun drebar bas UiTM agak noob tentang jalan ke sana. Haha. Some of the activities are:

# Night Walk
# Canopy Walking
# Rapid Shooting
# Visiting Orang Asli Village - main sumpit sumpit woi! ohsem! (Y)
# Swimming lesson. LOL -___-"

Overall, the program was awesome! Memandangkan semua pun kepala ting tong, memang layan habis lah. Ada banyak moment tak dapat capture memandangkan phone / camera tak kalis air. Haha.
 

Walaupun penat, tapi memang puas hati. Cuma hopefully next time boleh stay lebih lama sebab banyak tempat tak explore lagi. Last time aku pergi waktu Form 4 ke Form 5. Haa macam tu lah. :D

-------------------------------------------------------------------------------------



Esoknya, kitorang ke KL Krash Pad kat Jalan Chow Kit. Haaa kali ni dengan famili SCLC aku. Memang gigih aku pergi program yang berderet cenggini. Even dah few times pergi sini tapi apa yang boleh aku simpulkan, ini siri yang terbaekkkkk!

Kitorang bergerak dari fakulti pukul 9 pagi. Lepas dah setup segala barang dan briefing perjalanan program, kitorang berjalan-jalan kat SOGO! Ermm actually ni first time aku jejak situ. Kedengaran agak loser. Tapi peduli apa aku! :P

Untuk yang tak tahu apa benda KL Krash Pad (KLKP) ni, meh aku terangkan sikit. KLKP bernaung di bawah pengurusan Yayasan Chow Kit yang mana sebelumnya dikenali sebagai Rumah NurSalam di bawah projek Yayasan Salam. Basically, KLKP adalah one-stop centre untuk remaja-remaja Chow Kit yang dibina sebagai tempat perlindungan bagi mereka daripada gejala kurang sihat di ibu kota.



Ringkasnya, kitorang buat legal teaching atau pengajaran undang-undang. Kali ni kitorang bawak tema Buli Siber memandangkan remaja sekarang pun lebih banyak terdedah dengan dunia IT. Kitorang terangkan mengenai undang-undang yang govern isu buli siber dan cara-cara untuk menangani atau menghadapi buli siber ni.

Remaja-remaja KLKP ni sangat-sangat supportive. Diorang sentiasa kasi kerjasama yang baik. Memandangkan dah berapa kali kitorang buat program dengan diorang, so taklah awkward sangat. Kali ni, diorang kena buat Vlog tentang buli siber. Pehh memang awesome hasil kerja diorang. Untuk masa 1 jam yang diberi, diorang manage untuk menghasilkan satu video bermesej yang sangat kemas tapi hasilnya tak boleh ditayangkan sebab diorang ni dilindungi di bawah Akta Kanak-Kanak yang mana identiti mereka tidak boleh disiarkan tanpa kebenaran pusat.

p/s: had so much fun singing Cinta Muka Buku, Sahabat (Najwa Latif), Jangan Ganggu Pacarku & Sahabat Selamanya! :D

You Might Also Like

0 komen!

Facebook

Instagram

Subscribe